Chata pod Náružím sa nachádza v Západných Tatrách v oblasti Červenca, obkolesená Babkami, Malou a Veľkou kopou, Ostrým, Sivým vrchom. V oblasti sú výborné podmienky na skialpinizmus a v doline sú možnosti na lezenie ľadopádov.
 
Termín: 8-10. februára 2019

Registrácia na sústredenie

Sústredenie je organizované pre členov HK IAMES Ružomberok.

Registrácia na sústredenie - M. Jurečka.

Po registrácii je nutné zaplatiť zálohu 20 EUR (priamo u M. Jurečku alebo na lezeckej stene u J. Stančoka). Záloha bude v prípade účasti na sústredení vrátená. V prípade neúčasti bude použitá na uhradenie nákladov na ubytovanie.

Ako sa dostať na chatu

Najskôr sa treba dostať do Bobrovca, z Bobrovca do Jalovca, čo najbližšie k lesu. Zastaví Vás malé parkovisko pod kalváriou v Bobroveckej Vápenici. Odtial pešo, alebo na lyžiach po modrej značke. Stúpanie je 715 metrov.

Výstup trvá s naloženým batohom asi 2 hodiny.

zimne sustredenie 2019 mapa

Mapa: freemap.sk

Chata pod Náružím - Červenec

Nadmorská výška: 1420 m.

Chata je učupená v lone krásnej prírodnej scenérie Západných Tatier, obkolesená Babkami, Malou a Veľkou kopou, Ostrým, Sivým vrchom…

chata pod naruzim

Ubytovanie

Chata má kapacitu 30 lôžok, rozdelených do troch izieb po 10 lôžok. Na každé lôžko prislúcha 1-2 deky, ktoré slúžia počas noci na prikrytie. V núdzi je možnosť ubytovania v štíte, ktorí má kapacitou cca 20 osôb. Počas ubytovania v spálňových priestoroch je návštevník povinný použiť prezúvky, príp. inú obuv (papuče, tenisky.) Do chaty je zákaz vodiť akékoľvek domáce zvieratá!

Osvetlenie na chate je zabezpečené akumulátorovou batériou dobíjanou solárnym zariadením.V prípade nedostatku energie sú tu plynové príp. petrolejové lampy. Vykurovanie chaty je zabezpečené krbom s teplovzdušnými rozvodmi.

Stravovanie

Stravovanie na chate nie je zabezpečené. Je tu však možnosť prípravy jedál z vlastných zásob v kuchyni so šporákom a varičom. Kuchynský riad na varenie ako aj taniere a hrnčeky sú k dispozícii a takisto aj čistiace prostriedky.

Kto chatu spravuje

Systém fungovania chaty je nezvyčajným, ba dokonca ojedinelým, líšiaci sa od ostatných vysokohorských chát. Majiteľom je Obec Bobrovec, chata je v správe Chatárskeho spoločenstva /CHS/, ktorý sa skladá z výboru a cca 50 členov. Títo zodpovedajú za chod a prevádzku chaty. To znamená, vykonávajú na chate víkendové služby /po dvoch/, starajú sa o jej údržbu, zásobovanie ako aj brigádnickú činnosť. Takisto získavajú klientelu vo voľných termínoch. Celá činnosť CHS je dobrovoľná a bezplatná, s výnimkou víkendových služieb, ktoré sú odmeňované. Prehľad nad celou správou má chatár volený z členov CHS. Tento zabezpečuje ubytovanie na chate. 

Navrhovaný program

Piatok

Výstup na chatu od parkoviska za Jalovcom. Jedná sa v zime o zložitý terén. Odporúčam ho realizovať do zotmenia o 16:00. Vyraziť treba maximalne o 14:00, aby sme nemuseli nikoho hľadať. Signál mobilného telefónu je obmedzený.

Sobota

Skialp na Malú Kopu-Veľku Kopu-Ostrú a po hrebeni na Babky - lyžovanie Babiek. Pozor lavínový terén - potrená kompetná výbava! Jedná sa o oficiálny skialpinistický areál Červenec

Varianty skialp túr:

  • Najkratší výstup z chaty - „Na Kopu“
    Chata pod Náružím – Malá Kopa a späť.
    Stúpanie 217 m. Trasa vedie cez priesek v lese (neupravená zjazdovka) priamo nad chatou a okolo meteorologickej stanice na hranici lesa k vrcholu.
  • Z chaty na Babky - „Výhľadovka“
    Chata pod Náružím – vrch Náružie – Babky a späť.
    Stúpanie 208 m. Trasa vedie hôľnym chrbátom s výhľadmi na Západné Tatry, Liptovskú kotlinu, Nízke Tatry a ďalšie pohoria.
  • Okruh cez Babky - „Poldenná“
    Chata pod Náružím – Malá Kopa – vrch Náružie – Babky – rázc. pod Babkami – poľana Červenec – Chata pod Náružím.
    Stúpanie 280 m. Pri zníženej viditeľnosti (hmla) môžu na trase nastať orientačné problémy, keďže v odlesnených častiach nie je umiestnené tyčové značenie (okrem krátkeho úseku cez poľanu Červenec).
  • Najkratšia túra - „Na Mnícha“
    Chata pod Náružím – poľana Červenec – Mních a späť.
    Stúpanie 40 metrov. Túra vedie neznačeným územím Národnej prírodnej rezervácie Mních. Prístupová trasa na vrchol je vedená vrcholovou hranou - okrajom skalného zrázu. Pri postupe nebezpečným terénom zvýšte opatrnosť a nevstupujte na okraj skalných stien, kde môže byť nafúkaný sneh
  • Najkrajšia túra - „Na Sivý vrch“
    Chata pod Náružím – sedlo Predovratie – Veľká Kopa – Ostrô – sedlo Príslop – traverz Malé Ostrô – sedlo Priehyba – Sivý vrch a späť.
    Stúpanie 785 m. Náročná skialpinistická túra s potrebnou vysokohorskou výbavou. Na záverečný úsek (výstup na samotný vrchol Sivého vrchu) je potrebný turistický cepín a stúpacie železá (horolezecké mačky) do exponovaného skalno-trávnatého terénu tesne pred vrcholom.
  • Najdlhšia túra - „Makačka“
    Chata pod Náružím, bufet - sedlo Predovratie – Veľká Kopa – Ostrô – sedlo Príslop – traverz Malé Ostrô – sedlo Priehyba – Sivý vrch a späť.
    Stúpanie 1545 m. Najnáročnejšia lyžiarska túra v skialpinistickom areály Červenec s veľkými prevýšeniami. Do vysokohorského terénu je potrebná horolezecká výbava. Turistický cepín a stúpacie železá sú nutné do záverečného exponovaného skalno-trávnatého úseku, ktorým vedie prístup na samotný vrchol Sivého vrchu.

Nedeľa

Lezenie ľadopádov:

  • Poľovnícky vodopád (12 m),
  • Ľadopád v Bobroveckej doline (25 m)

Bobrovecký vodopád Jalovec

Bobrovecký vodopád, nazývaný aj Poľovnícky vodopád, Poľovníkov vodopád, vodopád Stará voda je krásnym prírodným výtvorom na potoku Stará voda v Západných Tatrách. Vodopád je 12 metrov vysokých a najľahšie sa k nemu dostanete z obce Jalovec do Bobroveckej Vápenice a k penziónu Ďumbier, odtiaľ podľa smerových tabuliek cez sedielko Lipovca okolo drevenej poľovníckej chaty až k Bobroveckému vodopádu.

ladopad jalovec

Čo píše návštevný poriadok?

Skialpinizmus na území Tatranského národného parku môžu vykonávať lyžiari resp. horolezci, ktorí sú riadnymi členmi horolezeckého resp. skialpinistického zväzu. Napr. členovia Slovenského horolezeckého spolku James, Slovenskej skialpinistickej asociácie (SSA), UIAA, Alpenverein OeAV a ďalších vysokohorských spolkov. Absolvovanie lyžiarskych túr je časovo určené v období medzi 21. decembrom a 15. aprílom za priaznivých snehových podmienok. Nepraktickou povinnosťou skialpinistu je ohlásenie túry na Správu TANAP-u, čím sa má regulovať návštevnosť skialpinistických areálov a dostupných cieľov na maximálne 30 osôb za deň. Napriek týmto obmedzenia môže skialpinista vstupovať do vysokohorského terénu, čiže mimo turistických trás (vrátane sezónne uzavretých) za účelom nástupu na túru. Ale všetkým týmto pokynom je nadradené dodržiavanie upozornení Horskej záchrannej služby o zvýšenom lavínovom nebezpečenstve, pri ktorom treba zohľadniť reálne podmienky pre uskutočnenie lyžiarskej túry. Úplné znenie Návštevného poriadku TANAP-u v elektronickej forme nájdete na tejto stránke. V novom návrhu Návštevného poriadku TANAP-u je už vypustená povinnosť nahlasovať skialpinistické túry a obmedzenie maximálnej návštevnosti jednotlivých lokalít na 30 osôb/deň.

Oznamy

Členské preukazy pre rok 2023 si môžete vyzdvihnúť u J. Stančoka (0904 624 918) po osobnom dohovore.

Preukazy objednávame postupne v skupinách, ako prichádzajú platby. Akonáhle nám SHS JAMES preukazy zašle, členov informujeme o ich doručení SMS-kou.


Pre členov HK IAMES Ružomberok je k dispozícii vŕtačka na preisťovanie lezeckých ciest a tiež boldermatka.

Najnovšie články

  • Zimné sústredenie 2024 - Chata M. R. Štefánika

    Zimné horolezecké sústredenie pre rok 2024 sa uskutočnilo na Chate M. R. Štefánika (Nízke Tatry) v termíne 9-11. februára 2024. Na sústredení sa zúčastnilo 18 členov HK IAMES Ružomberok.

    Lokalita v okolí chaty M. R. Štefánika ponúka dobré možnosti pre zimné mixové lezenie v severnej stene Ďumbiera a tiež veľmi dobré podmienky pre skialpinizmus.

Pripojte sa k nám na Facebooku

Partneri

Radi by sme sa poďakovali partnerom nášho klubu, ktorý ho podporujú a aj vďaka nim môžeme každoročne organizovať Ulenfeldov pohár v lezení na umelej stene.

Prečítajte si viac...

Kontaktujte nás

© 2015, HK IAMES Ružomberok, webdesign INTELI.SK

Súbory cookies nám umožňujú skvalitňovať naše služby poskytované prostredníctvom tohto webového sídla. Nastavenie Vášho prehliadača je v zmysle § 55 ods. 5 zákona č. 351/2011 Z.z. o elektronických komunikáciách považované za Váš súhlas s používaním cookies na našej stránke.