V júni 2020 (11.6.2020) sme oficiálne dokončili práce na renovácii a rozšírení lezeckej steny v Ružomberku. Naša veľká vďaka patrí všetkým, ktorí obetovali veľa času a úsilia, aby sa tento sen, ktorí sme mali stal skutočnosťou. Práce na stene začali 11. mája 2020 a za 32 dní členovia klubu v telocvični odpracovali približne 1258 hodín. Na výstavbe sa priamo podielalo 36 členov a tiež nečlenov nášho horolezeckého klubu. Naša vďaka patrí všetkým, ale špeciálne by sme sa chceli poďakovať Jozofevi Hamacekovi, Rastislavovi Biarincovi, bez ktorých by stena určite nevyzerala tak ako dnes. Práce za klub organizoval Július Stančok. Veľmi si vážime každého, ktorý obetoval čo i len hodinu na pomoc pri prácach na stene, nakoľko si uvedomujeme, že tento čas mohol stráviť radšej s rodinou, či prácou, ale napriek tomu prišiel nezištne pomôcť. Ak sa nad tým trochu (možno i sentimentálne) zamyslíme - ak sa nám podarí niečo z toho entuziazmu, ktorý sme vložili to stavby steny vložiť aj do našich každodenných životov, svet bude možno zo dňa na deň postupne ešte krajším miestom ako je dnes.

Plocha novej lezeckej steny je oproti pôvodnej približne dvojnásobná. Pôvodná lezecká stena mala výrazne previsnutý charakter, v novej časti steny pribudli vertikálne profily a tiež tvarovo zaujímavý prevysnutý profil, pripomínajúci časť vybrúseného drahokamu, či zobák. 

Po rekonštrukcii steny následne v septembri 2020 nasledovala ešte výmena svietidiel v telocvični za moderné LED svietidlá, ktoré sú výrazne výkonnejšie a úspornejšie.

 

Pôvodná stena

Foto: archív HK IAMES Ružomberok

 

Stena po prestavbe

Foto: Jaroslav Moravčík

 

Časozberné video

Autor videa: Tobiáš Brtko

 

Práce na stene ešte úplne neskončili, momentálne stále pokračujeme s výstavou lezeckých ciest. V súčasnosti sa na stene nachádza už viac ako 25 ciest a nové stále pribúdajú. Cieľom je, aby na stene bolo k dispozícii približne 50 ciest obtiažnosti III - VIII stupnice UIIAA, aby sa zaliezli začiatočníci aj pokročilý lezci. Všetky cesty sú vytvárané štandardným spôsobom z farebných chytov. Nakoľko nové chyty nakupujeme len postupne, stále sa na stene nájde viacero ciest aj z pôvodných chytov, čo je vlastne ale aj príjemné sprestrenie, nakoľko na komerčných stenách už tieto chyty bežne nenájdete.

 

Poďakovanie

Toto všetko by však nebolo možné ani bez partnerov nášho klubu, ktorí nás v našom úsilí neváhali podporiť. Vďaka patrí Združenej strednej škole polytechnickej v Ružomberku, ktorá nám už dlhodobo umožňuje využívať priestory svojej telocvične pre lezeckú stenu, za čo sme jej veľmi vďační. Vo výstavbe steny nás podporili Mesto Ružomberok, spoločnosti TITAN-Tatraplast sro, AveStav, DomStav, Galmm, IFP Kovovýroba, Montana, Altissimus a tiež Róbert Kolár, Dušan Strelka - ES-PRO, s.r.o., INTELI.SK, Climbing.sk, Autoservis - Marián Hrnčiar. ĎAKUJEME!

Na prácach na stene sa zúčastnili: J. Hamacek, J. Stančok, T. Brtko, F. Demčák, M. Bobek, M. Smilka, R. Biarinec, J. Legerský, R. Žifčák, M. Glembová, K. Olejník, F. Jurčiak, P. Olos, P. Lakoštík, H. Kožár, B. Kľuska, Z. Kohút, M. Hrnčiar, T. Hrnčiar, M. Kizak, S. Štofová, M. Stráňay, N. Beháň, M. Pecho, L.Slaná, P. Trnovský, J. Klačko, T. Bobula, H. Senko, J. Krnáč, M. Korpáš, D. Lukáčová, N. Stančoková, M. Stančoková, I. Medek, M. Klačko.

 

 

Mesto Ružomberok

TITAN Tatraplast

AveStav

DomStav

galmm

IFP kovovýroba

Montana

Altissimus - výškové práce

Róbert Kolár

Dušan Strelka - ES-PRO, s.r.o.

INTELI.SK - inteligentné riešenia pre váš web

Climbing.sk - horolezecká škola

Autoservis - Marián Hrnčiar

 

 

 

Za HK IAMES Ružomberok,
Július Stančok

Oznamy

Členské preukazy pre rok 2023 si môžete vyzdvihnúť u J. Stančoka (0904 624 918) po osobnom dohovore.

Preukazy objednávame postupne v skupinách, ako prichádzajú platby. Akonáhle nám SHS JAMES preukazy zašle, členov informujeme o ich doručení SMS-kou.


Pre členov HK IAMES Ružomberok je k dispozícii vŕtačka na preisťovanie lezeckých ciest a tiež boldermatka.

Najnovšie články

  • Zimné sústredenie 2024 - Chata M. R. Štefánika

    Zimné horolezecké sústredenie pre rok 2024 sa uskutočnilo na Chate M. R. Štefánika (Nízke Tatry) v termíne 9-11. februára 2024. Na sústredení sa zúčastnilo 18 členov HK IAMES Ružomberok.

    Lokalita v okolí chaty M. R. Štefánika ponúka dobré možnosti pre zimné mixové lezenie v severnej stene Ďumbiera a tiež veľmi dobré podmienky pre skialpinizmus.

Pripojte sa k nám na Facebooku

Partneri

Radi by sme sa poďakovali partnerom nášho klubu, ktorý ho podporujú a aj vďaka nim môžeme každoročne organizovať Ulenfeldov pohár v lezení na umelej stene.

Prečítajte si viac...

Kontaktujte nás

© 2015, HK IAMES Ružomberok, webdesign INTELI.SK

Súbory cookies nám umožňujú skvalitňovať naše služby poskytované prostredníctvom tohto webového sídla. Nastavenie Vášho prehliadača je v zmysle § 55 ods. 5 zákona č. 351/2011 Z.z. o elektronických komunikáciách považované za Váš súhlas s používaním cookies na našej stránke.