Zimné horolezecké sústredenie pre rok 2023 uskutočnilo na Popradskom plese v termíne 10-12. februára 2023. Na sústredení sa zúčastnilo 16 členov HK IAMES Ružomberok. Po niekoľkých rokoch, čo nám na zimných sústredeniach neprialo počasie sa jednalo o veľmi úspešnú akciu. Napriek nepriaznivej lavínovej predpovedi zo začiatku týždňa a brodeniu k stenám členovia klubu výborne zalyžovali a poliezli v okolitých stenách. I keď ako hovorí Ines Papert: "Zlé počasie je súčasťou celej hry a bez toho sa liezť v horách nedá", raz za čas rozhodne poteší, keď si lezec môže hory užiť aj v prívetivých podmienkach.

Piatok, 10.2.2023

Horolezecká skupina tvorená Norom Beháň s Jožom Hamacekom a Janom Žištiakom liezli v severnej stene Ostrvy cestu Ľavé rebro III, ktorú si užili, hlavne posledné dlžky v skale a hrebeni boli nádherné. 

Sobota, 11.2.2023

V sobotu Noro s Jožom využili, že mali už niečo prešlapané a tak sa posunuli o cestu vpravo do cesty Dróga Bucka (IV.) spolu s Mirekom Hrabalom. Tentokrát to bolo trocha komplikovanejšie a boli vdační aj za malú limbu po asi 10 m bez istenia. Nástupy vyžadovali síce trocha brodenia, ale skalky a zmrznuté trávy aspoň trocha pohladili lezeckú dušu, teda niežeby halda snehu vadila.

Roman Žifčák s Miškou Glembovou využili info od Nora a Joža a vybrali si cestu Ľavé rebro (III) v severnej stene Ostrvy.

Jano Zištiak, Robo a Aďa Weidlichovci zvolili mixové lezenie v stene Tupej. Vyliezli cestu Banán (II, v spodnej časti za IV).

Skilapinistická skupina tvorená Rasťom Biarincom, Filipom Demčákom, Andrejom Medekom, Milanom a Zdenom Kohútovcami zvolila lyžiarska túru do Mengusovskej doliny, kde zlyžovali Východnú Voliu štrbinu (obťažnosť S4-, E1+, sklon 35-43°), Volí chrbát a Západnú Voliu štrbinu (ťažší variant z pravej strany, obťažnosť: S3, E1, sklon 33-40°).

Nedeľa, 12.2.2023

Rasťo Biarinec spoločne s Milanom a Zdenom Kohútovcami, Robom a Aďou Weidlichovcami, Tobiášom Brtkom a Ninou si vybrali lyžiarsku túra do Dračieho sedla. Zlyžovali do Kotlinky pod Dračím sedlom a následne do Zlomiskovej doliny. Milan a Zdeno Kohútovci zlyžovali časť centrálneho žľabu Vysokej (vystúpili asi 150 m nad sedlo) a ďalej do Dračej dolinky (obťažnosť: S3, E1, sklon: 30-40°). Zjazd z vrcholu Vysokej skupina nerealizovala kvôli nepriaznivému testu stability snehových vrstiev.

Majo Hrnčiar absolvoval taktiež lyžiarsku túra do Dračieho sedlo, odkial pešo výstupil na vrchol Vysokej.

Ďalší členovia si v nedeľu vyliezli ľad Filmársky žľab II/3 v Prednej Ostrve (Jožo, Jano, Lego, Noro, Mirek, Roman, Miška). Keďže tu pred nimi nebola ani noha, museli si cestu k ľadu prekliesniť sami. Ľad asi nebol v životnej forme ale aj tak to stálo za to.

Fotogaléria

Kompletnú fotogalériu zo sústredenia nájdete tu: Zimné sústredenie 2023, nižšie uvádzame aspoň niekoľko náhodných fotografií.

 

 

Oznamy

Členské preukazy pre rok 2023 si môžete vyzdvihnúť u J. Stančoka (0904 624 918) po osobnom dohovore.

Preukazy objednávame postupne v skupinách, ako prichádzajú platby. Akonáhle nám SHS JAMES preukazy zašle, členov informujeme o ich doručení SMS-kou.


Pre členov HK IAMES Ružomberok je k dispozícii vŕtačka na preisťovanie lezeckých ciest a tiež boldermatka.

Najnovšie články

  • Zimné sústredenie 2024 - Chata M. R. Štefánika

    Zimné horolezecké sústredenie pre rok 2024 sa uskutočnilo na Chate M. R. Štefánika (Nízke Tatry) v termíne 9-11. februára 2024. Na sústredení sa zúčastnilo 18 členov HK IAMES Ružomberok.

    Lokalita v okolí chaty M. R. Štefánika ponúka dobré možnosti pre zimné mixové lezenie v severnej stene Ďumbiera a tiež veľmi dobré podmienky pre skialpinizmus.

Pripojte sa k nám na Facebooku

Partneri

Radi by sme sa poďakovali partnerom nášho klubu, ktorý ho podporujú a aj vďaka nim môžeme každoročne organizovať Ulenfeldov pohár v lezení na umelej stene.

Prečítajte si viac...

Kontaktujte nás

© 2015, HK IAMES Ružomberok, webdesign INTELI.SK

Súbory cookies nám umožňujú skvalitňovať naše služby poskytované prostredníctvom tohto webového sídla. Nastavenie Vášho prehliadača je v zmysle § 55 ods. 5 zákona č. 351/2011 Z.z. o elektronických komunikáciách považované za Váš súhlas s používaním cookies na našej stránke.